Så blir du IT-tekniker

Älskar du IT och vill ha det som ett heltidsjobb? Då är du inte ensam. Att intresset för IT och data har blivit så stort hos människor, och inte minst unga, är inte svårt att förstå. IT är något som idag är en stor del av vår vardag och en bransch som är i ständig utveckling. Det innebär inte bara att man alltid har möjlighet att lära sig något nytt, utan att man också får vara en del av en bransch som aldrig är tråkig eller ser likadan ut.

Sverige erbjuder en rad olika bra och professionella skolor som du kan vända dig till om du är intresserad av att utbilda dig till IT-tekniker. Som IT-tekniker har du ett väldigt stort ansvar, eftersom det är du som kommer att ansvara för driften av IT-systemet hos ett företag. Det kan t.ex. handla om just drift och utbyggnad, men även om underhåll av systemet såväl som support och stöd till dess användare. På Framtid.se kan du läsa mer.

Vilken kompetens är eftertraktad?

Eftersom jobbet som IT-tekniker innefattar många olika områden är det alltid bra att ha en så bred kompetens som möjligt. Det gäller dock inte bara den tekniska kompetensen och förståelse för systemet, utan även kompetens nog att kunna hantera support- och stödrelaterade frågor som kan uppstå. Det krävs alltså inte enbart ett sinne för IT och datorer, utan även en social och serviceorienterad förmåga.

Hur hittar man rätt utbildning?

Det är inte säkert att alla IT-tekniker därute kommer från exakt samma utbildningsbakgrund. Det är t.ex. inte helt ovanligt att du kan hitta IT-tekniker som är självlärda och som skapat sig sin kunskap på egen hand. Det vanligaste är dock att man har gått en eftergymnasial utbildning och därefter fått en anställning på ett företag och kunnat använda sina kunskaper i praktiken.

Letar du efter en bra grundutbildning kan du titta på el- och energiprogrammet. I det här programmet finns det nämligen en inriktning som kallas för dator- och kommunikationsteknik. Vill du därefter gå vidare till högskola hittar du en rad utbildningar inom ämnet för vidareutbildning. Tycker du att det är svårt att välja eller inte vet vilken utbildning som passar bäst rekommenderar vi att du tar kontakt med en studievägledare. Att tala med en studievägledare är helt gratis!