Utbilda dig till dataspelsutvecklare

Att arbeta som dataspelsutvecklare är idag något som många unga drömmer om. Att få vara med och utveckla, designa eller programmera dataspel är inte bara roligt och spännande, utan det är också mycket utvecklande. På ett litet företag är det inte ovanligt att en person utför alla olika delar (design, grafik och programmering), men på större företag brukar rollerna vara tydligare och mer uppdelade.

Arbetsuppgifter

Beroende på vilken inriktning du har valt kommer också dina arbetsuppgifter att se olika ut. Har du t.ex. valt en designinriktning är det du som kommer få vara med och skapa ett spel från idé till färdig produkt. Här arbetar man väldigt mycket med de små detaljerna, för att få ett resultat som är så komplett och detaljerat som möjligt. Ett exempel på en arbetsuppgift kan vara att designa en stad eller banor med olika tempo. Tittar man däremot på arbetsuppgifterna för den som valt programmeringsinriktning kan man se att dessa mer liknar klassisk systemutveckling, där målet är att använda programmeringsspråk för att ge datorn instruktioner.

Utbildning

Vill du utbilda dig till dataspelutvecklare finns det många olika högskolor och högskoleutbildningar som du kan använda dig av. De allra flesta utbildningar har en studietid på ca tre år, men variationer kan förekomma. Du hittar även dataspelsutvecklingsutbildningar på YH (yrkeshögskola) och har rätt att använda dig av CSN-bidrag.

Ett vanligt missförstånd är att man måste ha gått en utbildning som är specifikt inriktad på dataspel och dataspelsutveckling, men så är inte fallet. Sanningen är att det finns många dataspelutvecklare som inte har gått en sådan utbildning, men som fortfarande har en relevant bakgrund från någon form av programmeringsutbildning.