YH-utbildningar inom IT

Har du alltid varit intresserad av data och IT eller är det ett intresse som har vuxit fram på senare år? Då kanske du funderar på att ta ditt intresse till högre höjder och utbilda dig inom ämnet. Idag finns det mängder med olika IT-utbildningar som du kan gå och de allra flesta är CSN-berättigade. Det innebär att du inte behöver betala något för att gå utbildningen och att du kan ansöka om studiemedel och bidrag under hela studietiden.

Här nedan har vi samlat några av de vanligaste och mest populära IT-utbildningarna som finns på marknaden. Kom ihåg att utbudet är väldigt stort och att branschen är otroligt bred. Om dessa inte faller dig i smaken finns det en rad andra alternativ att välja mellan.

Populära IT-utbildningar

Mjukvarutestare

Som mjukvarutestare är det din uppgift att kvalitetssäkra nya produkter som lanseras på marknaden. Här kommer du bland annat få möjlighet att planera och designa produkter, men också utveckla, genomföra tester och dokumentera genom att använda dig av olika metoder. Den här utbildningen passar lite extra bra för dig som är intresserad av IT och som samtidigt har en förmåga att se struktur och samband.

IT-säkerhet

IT-säkerhet är något som idag är väldigt viktigt och något som man aktivt arbetar med för att förhindra och förbygga säkerhetsincidenter. Med en kurs i IT-säkerhet får du den kunskapspåfyllnad som du behöver för att bemästra olika tekniker, informationsvägar, system och digital teknik. Målet med kursen är att öka din förståelse och dina kunskaper för det samband som finns mellan en människa och en dator.

Kravanalytiker

Arbetet som kravanalytiker är viktigt för att ett affärssystem och ett företags behov ska kunna synka med varandra. Som kravanalytiker är det din uppgift att se till att utveckla affärssystem som är skräddarsydda efter ett företags krav och önskemål. Målet är att hitta lösningar för att skapa nöjdare användare och lägre kostnader för verksamheten. Här kommer du bland annat få dokumentera och driva workshops, men också utveckla nya system och arbeta socialt med många olika människor.

Vad krävs för att gå en IT-utbildning?

Vilka krav som kommer att finnas på just din önskade utbildning varierar beroende på utbildningens nivå såväl som vilken skola du väljer att använda dig av. Tittar man t.ex. på kraven för mjukvarutestare krävs det endast en grundläggande behörighet i t.ex. gymnasieexamen, godkänt i Matematik 2c, samt godkänt i Programmering 1.

Observera att många skolor låter dig ansöka till utbildningar, även om du inte uppfyller alla krav. Alla ansökningar bedöms individuellt och det kan mycket väl vara så att du har en annan utbildning eller kunskap bakom dig som väger upp det krav som inte uppfylls. Ansökningskraven ska alltid stå angivna på skolans hemsida.